Podpłomyki / Chleb Skautowy / Chleb harcerski
Podpłomyki zwane również Chlebem skautowym, Bi-Pi albo harcerskim to najprostsza forma pieczywa jaką możesz przygotować na obozowym ognisku, bez użycia naczyń. To najstarsza i najprostsza forma chleba.
Składniki konieczne do wykonania podpłomyków z ogniska
Wersja najprostsza podpłomyka:
- Mąka
- Woda
I to tyle. Serio.
O tym jak własnoręcznie przygotować mąkę możesz przeczytać tutaj.
Chleb skautowy w wersji „de lux”:
Dodatkowo możemy dodać do smaku:
- Popiół (koniecznie przeczytaj niżej!)
- Sól
- Pieprz
- Ziarna zbóż
- Sob brzozowy zamiast wody
- Rodzynki
- Zioła
- Orzechy
- Owoce
- Oliwki
- Miód i syropy
- i wszystko inne co wpadnie nam w rękę… Wszystko zależy od pomysłu, a smaków tyle ile gustów.
Wykonanie podpłomyków / chleba B-P
- W menażce, na folii, desce albo w powietrzu zagniatamy mąkę z wodą.
- Wyrobione ciasto pieczemy, smażymy, gotujemy (czy co tam jeszcze… chociaż nie wiem, czy to wtedy będzie dalej podpłomyk)
Upiec można w różnych formach. Na przykład w piecu z gliny albo na rozgrzanym kamieniu położonym blisko ogniska w formie ciasteczek, lub placków. Moim zdaniem najłatwiejsze jest pieczenie na patyku.
Jak upiec chleb nad ogniskiem?
Pieczenie podpłomyka na patyku:
Formujemy z ciasta cienki wałek, następnie owijamy go wokół kija i pieczemy jak kiełbaskę nad ogniskiem. Po upieczeniu podpłomyk można zdjąć lub obgryzać bezpośrednio z patyka.
Dla dokładniejszego upieczenia, polecam po jakimś czasie, pociąć ciasto jak kiełbaskę na grillu, żeby ciepło dostało się do wnętrza.
Należy się nie przestraszyć ponieważ podczas pieczenia może się zdarzyć, że podpłomyk nabierze koloru szarego. To naturalny efekt dymu i poza względami estetycznymi nic nie zmienia.
Pieczenie podpłomyka na kamieniu:
Wykonujemy cienki placek, lub ciasteczka, i układamy na kamieniu, blisko ogniska i czekamy aż się zarumienią, od czasu do czasu przekręcając na drugą stronę.
Przepis na leśne pierogi z ciasta skautowego
Na uformowanych z surowego ciasta cienkich plackach układamy leśne jagody, maliny czy poziomki. Składamy na pół jak pieroga i sklejamy rant. Pieczemy w tej formie na kamieniu, dokładnie tak jak same placki.
Podpłomyki z popiołem
Do zagniatanego ciasta można dodać białego popiołu z ogniska. Najlepiej z drzew liściastych. Popiół zwiększy pulchność ciasta upodabniając je w konsystencji do kajzerki.
Życzę smacznego, a na popicie proponuję świerkową herbatę.
Jeśli skorzystasz z przepisu, dokonałeś eksperymentów smakowych z dodatkami, albo masz jakieś doświadczenia, którymi chcesz się podzielić to koniecznie zostaw komentarz! Dzielmy się wiedzą 🙂
Śledź mnie na FB lub IG
Na obozie robiliśmy z tej masy placki do quesadilli, którą potem sobie składaliśmy na obiedzie na kajakach, na środku jeziora.
Pro tip: jeśli dodacie za dużo wody i skończyła Wam się mąka, żeby utwardzić, zostawcie na chwilę na słońcu, woda odparuje i będzie spoko : )