Jak zrobić mąkę w terenie – proste żarna

Jak zrobić mąkę w terenie – proste żarna

Nie ma to jak zjeść ciastko zrobione samodzielnie… przypomnij sobie tą przyjemność…

Ale dużo radośniej jest zjeść ciastko zrobione z samodzielnie wytworzonej mąki!

Własna mąka – składniki i narzędzia

  • Zboże, np. żyto, pszenica.
  • Duży, płaski kamień (jeśli będzie miał wgłębienie, z którego nie będzie uciekało nam ziarno to tym lepiej.
  • Kamień mieszczący się wygodnie w dłoni.

(Obydwa kamienie gładkie, nieporowate! Pory po pierwsze przeszkadzają w dokładnej pracy, po drugie „porzaste” kamienie mogą pękać, a w wysokiej temperaturze eksplodować, co bywa niebezpieczne)

Sposób przygotowania własnoręcznej mąki

Oczyszczanie kamienia

                  • Dłonie i kamienie wypalić (albo dokładnie umyć, zwłaszcza dłonie wiecie… z tym wypalaniem to taki żart).
                  • Następnie na duży kamień nasypać zboże.
                  • Trzeć mniejszym aż powstanie mąka.

Niezwykle proste prawda? A mnóstwo przyjemności 🙂

Zboże można kupić w dobrych sklepach i hurtowniach ogrodniczych, albo (co w pełni popieram!) wyhodować własne!

Zemleć można na kilka sposobów – przeciągając mały kamień po ziarnach, stukając, zgniatając etc. Ale metoda najskuteczniejsza przy kamieniach, które widzicie na zdjęciach to docisnąć i obrócić nadgarstek rozcierając ziarna.Survival mąka

 

Po skończonej pracy mąkę można zsypać wprost do naczynia w którym będziemy robić ciasto.

Dawniej właśnie w ten sposób mieszkańcy Ziemi mielili zboża tam gdzie nie stanęły jeszcze młyny, lub nie posiadano w chacie żaren lub bardziej zaawansowanych narzędzi.

Jak z tej mąki zrobić prosty chleb możesz przeczytać tutaj.

A jeżeli uważasz, że zrobione z mąki placki, ciastka czy pierogi są za suche to tutaj znajdziesz równie prosty przepis na leśną herbatę do popicia. 🙂

Śledź mnie na FB lub IG

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram

Pieczenie na kamieniu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.