Nie ma to jak zjeść ciastko zrobione samodzielnie… przypomnij sobie tą przyjemność…
Ale dużo radośniej jest zjeść ciastko zrobione z samodzielnie wytworzonej mąki!
Własna mąka – składniki i narzędzia
- Zboże, np. żyto, pszenica.
- Duży, płaski kamień (jeśli będzie miał wgłębienie, z którego nie będzie uciekało nam ziarno to tym lepiej.
- Kamień mieszczący się wygodnie w dłoni.
(Obydwa kamienie gładkie, nieporowate! Pory po pierwsze przeszkadzają w dokładnej pracy, po drugie „porzaste” kamienie mogą pękać, a w wysokiej temperaturze eksplodować, co bywa niebezpieczne)
Sposób przygotowania własnoręcznej mąki
-
-
-
-
-
-
-
-
- Dłonie i kamienie wypalić (albo dokładnie umyć, zwłaszcza dłonie wiecie… z tym wypalaniem to taki żart).
- Następnie na duży kamień nasypać zboże.
- Trzeć mniejszym aż powstanie mąka.
-
-
-
-
-
-
-
Niezwykle proste prawda? A mnóstwo przyjemności 🙂
Zboże można kupić w dobrych sklepach i hurtowniach ogrodniczych, albo (co w pełni popieram!) wyhodować własne!
Zemleć można na kilka sposobów – przeciągając mały kamień po ziarnach, stukając, zgniatając etc. Ale metoda najskuteczniejsza przy kamieniach, które widzicie na zdjęciach to docisnąć i obrócić nadgarstek rozcierając ziarna.
Po skończonej pracy mąkę można zsypać wprost do naczynia w którym będziemy robić ciasto.
Dawniej właśnie w ten sposób mieszkańcy Ziemi mielili zboża tam gdzie nie stanęły jeszcze młyny, lub nie posiadano w chacie żaren lub bardziej zaawansowanych narzędzi.
Jak z tej mąki zrobić prosty chleb możesz przeczytać tutaj.
A jeżeli uważasz, że zrobione z mąki placki, ciastka czy pierogi są za suche to tutaj znajdziesz równie prosty przepis na leśną herbatę do popicia. 🙂
Śledź mnie na FB lub IG